Dressuurtraining Ineke Jansen

Horse and Rider in Balance

Behandelingen

 

 

Door haar jarenlange ervaring als jurylid en trainer heeft Ineke zowel in haar lessen als tijdens het jureren vaak paarden gezien met spiertechnische problemen. Omdat deze problemen niet altijd door elke ruiter rijdend op te lossen zijn, is ze  gaan zoeken naar mogelijkheden om deze combinaties beter te kunnen helpen.

Dit heeft er toe geleid dat ze in eerste instantie een opleiding tot sportmasseur is gaan volgen, en nu gediplomeerd sporttherapeut volgens de Jack Meagher  methode is én haar diploma heeft om uw paard via Dry Needling te ondersteunen.

Hoe wel het niet helemaal tot de kerntaak van Dressuurtraining Borculo behoort, is Ineke ook gekwalificeerd  sportmasseur voor mensen. Voor klanten van Dressuurtraining Borculo, die denken baat te kunnen hebben bij sportmassage bestaat er de mogelijkheid om zich door Ineke te laten behandelen.

Wat alle behandelingen precies inhouden leest  u onderaan de pagina.

 

Sport massage voor de ruiter:

Een fit en soepel lijf van de ruiter is een voorwaarde om het paard goed te laten presteren.  Dressuurtraining Borculo biedt sportmassage door een gediplomeerd sport masseur.  

Sport massage voor het paard:

 Aan dressuurpaarden worden hoge eisen gesteld. Regelmatige ondersteuning door middel van sport massage houdt het paard los, lenig en soepel en helpt het paard zijn atletisch vermogen op een goede wijze te  ontwikkelen.

Ineke Jansen is gediplomeerd sport masseur voor paarden en honden en heeft zich met name toegelegd op de Jack Maeger methode.

Dry Needling behandelingen voor het paard:  

Bij Dry Needling worden spieren door middel van een speciale techniek aangeprikt. Dit leidt tot snelle en langdurige ontspanning van deze spieren.

Ineke Jansen is geschoold in deze techniek en is in staat om deze veilig en kundig toe te passen

 

 

Sports massage for the rider:  

For optimum performance, a rider must have a fit and flexible body. Dressage training Borculo offers sports massage by a qualified sports masseur.  

Sports massage for the horse:  

High demands are made on dressage horses. Regular support through sports massage keeps the horse loose, lithe and supple and helps it develop its athletic ability properly. Ineke Jansen is a qualified sports masseur for horses and dogs, focussing on the Jack Maeger method.  

Dry needling treatments for the horse:  

Dry needling involves puncturing the muscles using a very special technique. This facilitates the rapid and long-lasting relaxation of these muscles.

Ineke Jansen is trained in this technique, which can also be used to keep your horse fit and in shape.

=============================================================================

Uitleg van de verschillende behandelingen:

sporttherapie/Jack Meagher

Wat is sporttherapie volgens de JM methode:

Wanneer ik een paard behandel, doe ik dat volgens de Jack Meagher methode. Deze methode is intensief en bovenal zeer effectief en gaat veel verder dan welke andere massagebehandeling. Het vinden van de juiste plaats waar de blokkade zich bevindt is het belangrijkste. Bij een behandeling wordt altijd het hele paard gemasseerd en niet slechts de probleemplek. De methode is in 2000 wetenschappelijk benaderd door Robert Altman en Jo-Ann Wilson. Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat de lengte van de passen groter wordt en de frequentie van de passen verkleind als gevolg van een behandeling volgens de Jack Meagher Methode.

Spierproblemen:

 
Er zijn verschillende oorzaken van spierproblemen bij paarden.

De meest voorkomende oorzaken zijn: overtrainen, verkeerde training of een slecht passend zadel. Daarnaast zien we ook nog wel eens scheve paardentanden als veroorzaker van stijfheid aan één kant. Ze kunnen echter ook ontstaan door een direct “trauma” zoals: vastliggen in de stal, hangen in het halster of een val.
De fysiologische reactie van een spier op een probleem is in eerste instantie gespannenheid. Deze gespannenheid wordt gevolgd door de ontwikkeling van een spierblokkade. Een spierblokkade is een groep vezels die verkleefd is. De oorzaak van bewegingsproblemen bij paarden ligt in veel gevallen in dit stukje verkleefd en daardoor hard weefsel in een spier, niet groter dan het puntje van een duim. De spier verkort hierdoor en de bewegingsvrijheid vermindert.

Opvallende signalen

Bijten bij aansingelen

De voorbenen niet recht onder de massa plaatsen 

Lange tijd nodig hebben voordat het paard soepel beweegt 

Niet recht kunnen stellen op rechte lijn 

Hoofd en/of hals kantelen 

Geen stelling willen nemen naar links en/of rechts 

 Onregelmatige pas / paslengte niet gelijk 

Moeite met lengtebuiging 

Een hupje geven bij het aandraven 

Moeilijk in galop kunnen aanspringen 

Vaak achter omspringen in galop

Wanneer u één of meerdere van deze problemen bij uw paard waarneemt, dan is het zeker raadzaam uw paard te laten checken. Samen kunnen we zeker het probleem aan gaan pakken en zorgen dat het probleem in de meeste gevallen verdwijnt.

Jack Meagher Methode
Vanuit de Jack Meagher Methode werk ik met 3 verschillende technieken:

Direct pressure

Door directe druk op een blokkade komen histamine en acetylcholine vrij. Hierdoor verbetert het transport van bloed en zuurstof in het weefsel waardoor weefselopbouw en betere contractie bevorderd wordt.

Cross fiber friction

Cross fiber friction wordt vaak samen met direct pressure uitgevoerd. Door kruislingse bewegingen te maken, dwars op het vezelverloop worden vastzittende vezels uit elkaar gemasseerd. Spiervezels kunnen hierdoor weer normaal verkorten en verlengen.


Compressions

Ten slotte wordt gebruik gemaakt van compressie. Dit zijn ritmische bewegingen over de gehele lengte van de spier voor een nog betere stimulatie van het proces.


Beweging

Met deze therapie wordt getracht een optimale doorbloeding van de spieren te verkrijgen. Hierdoor verzuurt een spier minder, wordt het uithoudingsvermogen vergroot waardoor je de kans op blessures verkleint. Om een goed resultaat van de massage te verkrijgen is het essentieel dat er binnen 2 uur na de behandeling met het paard “gewerkt” wordt. Hierdoor vergroot je de doorbloeding van de spieren, waardoor extra aanvoer van voeding en zuurstof ontstaat en afvoer van afvalproducten.


Reactie

Niet ieder paard zal met name de eerste behandeling als prettig ervaren. Wees hierop voorbereid.


Hoe ga ik te werk:
Tijdens een behandeling combineer ik verschillende manuele technieken uit de sportmassage en de dry needling. Na een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek worden de opgespoorde problemen behandel ik je paard met de techniek die het meest geschikt is voor jou paard.

 
Tijdens de eerste behandeling neem ik graag de tijd om een uitgebreid vraaggesprek te voeren, met als doel het totale plaatje in kaart te brengen. Ik zal alles controleren inclusief het checken van het zadel.

Daarom zal een eerste behandeling ongeveer 1 uur 30min. in beslag nemen. Hierbij zit inbegrepen:
1. Observatie in stand en in beweging

2. Onderzoek en Analyse

3. Behandeling van problemen

4. Advies en een behandelplan 

  

 

 

 

 

 

 


 

Dryneedling

Dry needling is een therapie waarbij je met dunne naaldjes in verkrampte spieren prikt, waardoor de spier weer volledig kan aanspannen en daarna direct ontspannen. Er wordt  geen vloeistof in de spier gespoten, de naald is een dichte naald. Tijdens de behandeling ga ik  op zoek naar Triggerpoints.


Wat zijn triggerpoints


Een triggerpoint kun je vergelijken met een pijnlijke knoop in een toch al verkrampte spier. Als je op zo’n pijnlijke spierknoop drukt, kan die vaak een pijnlijke uitstraling geven in het lichaam. Zo kan een pijnlijke spier in de rug uitstraling naar het been veroorzaken. Deze pijn pak ik aan door de triggerpoint te behandelen. Triggerpoints roepen veelal reacties op, zoals zweten en angstreacties. Doordat de spiervezels in een triggerpoint zelfs in rust blijven samengetrokken ontstaat er een verdikking, waar de doorbloeding ook verslechtert. Hierdoor hopen afvalstoffen zich op en is de toevoer van voedingstoffen (o.a. zuurstof) ook verminderd. Door een zuurstoftekort in dit gebied kunnen de actine en myosine filamenten (eiwitten die voor het samentrekken zorgen) zich niet meer van elkaar losmaken. Ze kunnen niet meer voldoende langs elkaar glijden, wat voor een normale contractie en ontspanning zou zorgen. Ook kan de zenuwprikkel dan niet goed doorgeleid meer worden. Door met een metalen naald te prikken activeer je de spier weer waardoor de stofwisseling, de contractie en de doorbloeding snel hersteld. De naald zorgt  voor een ontlading, waardoor de spier weer volledig kan samentrekken en ontspannen.


Ontspanning & aanspanning 


Na de behandeling kan de spier weer ontspannen, maar ook weer een gezonde aanspanning leveren. De dry needling behandeling leidt vaak tot een directe pijnvermindering. De spierspanning neemt voelbaar af en de beweeglijkheid neemt toe. Bovendien is de doorbloeding van de spier aanzienlijk verbeterd.


Dry needling is geen acupunctuur

Bij acupunctuur worden er vaak oppervlakkig  meerdere naalden in het lichaam gezet, die vrij lang blijven zitten en daarmee invloed hebben op de energiebanen in het lichaam, de meridianen. Bij dry needling worden doorgaans minder naalden gebruikt, waarmee slechts kortdurend in een spier wordt geprikt. Dry needling behandeld de triggerpoints en niet de energiebanen.
 
Met mijn opleiding Jack Maegher therapeut en nu de opleiding Dry Needling kan ik met een hele mooie combinatie werken om tot een optimaal resultaat te komen. Inmiddels heb ik op deze wijze al verschillende paarden en honden kunnen helpen, want ook honden kan en mag ik behandelen. 
 

Sportmassage Humaan

Sportmassage
Sinds 4 jaar ben ik erkend sportmasseur en heb inmiddels heel wat klanten die vooral komen uit de paardensport. Het is heel fijn om te werken met ruiter en paard en op deze wijze kan ik niet alleen zorgen dat het paard in optimale conditie is maar het is ook van belang dat de ruiter goed in balans en soepel is.  Uiteraard  kun je ook een afspraak maken als je de paardensport niet beoefend maar wel een sportmasseur nodig heeft.


(Sport)massage is een complex van handgrepen dat wordt toegepast om de lichamelijke conditie van een persoon te bestendigen, te verbeteren en/of de eventuele nadelige gevolgen van sport weg te nemen of te verzachten.

Het is zeker niet zo dat sportmassage alleen is voor mensen die actief sporten maar ook als u na een drukke dag heerlijk willen ontspannen.  Massage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheid, pijn en kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding van de spieren waardoor de stofwisseling positief wordt beïnvloed en de kans op blessures wordt verkleind.


Opbouw van de massage:

Aan de hand van de anamnese en de inspectie wordt het behandelplan en het karakter van de massage bepaald. Daarbij wordt het accent gelegd op de spier(groep) waar men op dat moment het meeste baat bij heeft.

Een van de meest belangrijke factoren die de massage beïnvloeden is het tijdstip van de massage ten opzichte van de lichamelijke inspanning. 

We onderscheiden daarbij:
een sederende massage die meestal wordt toegepast ná een lichamelijke inspaning, of een stimulerende massage die meestal wordt toegepast vóór een lichamelijke inspanning

Sederende massage
Een sederende massage heeft als doel het afvoeren van afvalstoffen en vocht uit de spieren na een lichamelijke inspanning en kan daarom gezien worden als post-activiteitsmassage genoemd.

Stimulerende massage
De stimulerende massage wordt ook wel de pre-activiteitsmassage genoemd en heeft als doel een zo groot mogelijke doorbloeding in de bij de sport meest gebruikte spieren te verkrijgen.
Dus ook paardensporters kunnen baat hebben bij een massagebehandeling.